Dünya Ekoloji Enerji Gıda, Tarım & Hayvancılık İklim Değişikliği Sürdürülebilirlik

Çölde Tarım Hayal Değil: Avustralya Çöl Domatesi Üretti

Deniz suyu ve güneşle gelen bereket: Avustralya “Çölde” yılda 17000 ton sebze üretiyor!

Sundrop-Farms-Australia-Full-Width-Tall-889x300

 

2010 yılında ilk pilot ölçekli tesisini açan bilim adamları, 2014 yılında ilk ticari ölçekli üretime geçti. Tesis artık 17000 ton üretim kapasitesiyle genelinde tuzlu su ve güneşi kullanarak çölün ortasında tarım yapabilen ilk tesis.

“Sundrop” Çiftlikleri; hidroponik* seralarda suyla nemlendirilmiş kartonlarda mahsül yetiştirebiliyor.

*bir önceki yazımızda hidroponik konusundan bahsedilmişti. Okumak isteyenleri şöyle alalım: “Güneş Enerjisi Destekli Yüzen Çiftlikler”


Nasıl Çalışıyor ?

Bu muhteşem çiftlikler; domates fidanlarını çölün ortasında ve deniz suyu desteğiyle birlikte adeta coşuyor! Toprak, fosil yakıt, yer altı suyu ya da pestisitlere ihtiyaç duymayan sistem; 20 hektar alanı kaplıyor ve 6 Ekim 2016’da Port Augusta’da açıldı. -domatesleri* ise çoktan Avustralya pazarında yerini aldı.

Sundrop-Farms-Australia-Full-Width-Tall-1020x533

*Tesiste toplam 180.000 adet -domatesi bulunuyor.

Sundrop çiftlikleri, konvansiyonel tarıma kıyasla suyun kolay ulaşılabileceği alanlarda değil, çölün ortasında yer alıyor. Fakat bu durum çiftliği durdurmuyor. Çiftlik az miktarda gerekli suyu Spencer Körfezi’nden( Hint okyanusunun Güney Avustralya’nın güneydoğu kıyılarında yaptığı girinti) elde ediyor. Okyanus suyu, tesise 5.5 km uzaklıktan pompalanıyor.

Sundrop-Farms-Greenhouse-1020x610

*tesisin içerisinden bir görüntü. Domatesler suyun tuzsuzlaştırılmasının ardından, yardımıyla hidroponik ortamda büyütülüyor, ardından Avustralya pazarlarında satılıyor.

Okyanus suyu (23000 ayna* yansıma sonucu ışığın elektriğe çevrilmesiyle) yardımıyla tuzluzlaştırma işlemine tabi tutuluyor. en tepedeyken sistem 39 megawatt temiz enerji elde edebiliyor, bu da tuzsuzlaştırma işlemi için arıtımın gerçekleştiği tesisin kışın ısıtma dahil tüm güç ve işletme gereksinimini karşılıyor.

Sundrop-Farms-Solar-Power-1020x610

* en tepedeyken, aynalar güneş ışığını alıcı kuleye yansıtıyor. Böylece üretiliyor.


Maliyet

Sundrop CEO’su Phillip Saumweber, tesisin 200 milyon dolarlık maliyetiyle konvansiyonel seralara oranla çok daha pahalı olduğunu ifade ediyor. Ancak Saumweber’e göre, uzun dönemde tesis kendini amorti edecek. Ayrıca Saumweber’e göre, yıllık ihtiyaçlar kıyaslandığında da konvansiyonel seraların maliyetleri  fosil yakıt kullanımı nedeniyle çok daha yüksek.

Projeyle ilgilenenler için projenin web adresi: http://www.sundropfarms.com/

 

 

http://inhabitat.com/australian-desert-farm-grows-17000-metric-tons-of-vegetables-with-just-seawater-and-sun/sundrop-farms-australia-full-width-tall/

https://www.newscientist.com/article/2108296-first-farm-to-grow-veg-in-a-desert-using-only-sun-and-seawater

 

Yazar hakkında

Muratcan Başkurt

Dum potes vive

1 Yorum