Dünya Ekoloji Etik Haberler İklim Değişikliği Sürdürülebilirlik

Avrupa Çevre Ajansı İklim Değişikliği 2016 Raporu

İklim değişikliği ekosistem, insan sağlığı ve açısından Avrupa için artan bir risk teşkil ediyor.

Artan seviyeleri, daha sıcak geçen mevsimler, kuraklık, kavurucu sıcaklık dalgaları, fırtınalar.. Avrupa Çevre Ajansı tarafından yayınlanan rapora göre; iklim değişikliği hayatımızı daha da olumsuz etkiliyor. Rapor, Avrupa geneli için iklim değişikliğiyle mücadele edebilmek adına projeksiyonlar sunuyor ve senaryolar gösteriyor.; bu kapsamda adaptasyon stratejileri, iklim politikaları önem kazanan konuların başını çekiyor.

EEA-Avrupa Çevre Ajansı- Genel Müdürü Hans Bruyninckx; “İklim değişikliği onlarca yıl daha sürecek. Gelecekte iklim değişikliğinin boyutları, gazı emisyonlarını azaltma/kesme üzerine yapılan küresel anlaşmaların ne ölçüde gerçekleştirildiğine ve doğru stratejilerin ve politikaların ne ölçüde uygulanabildiğine bağlı olacak. “ diye konuştu.

“Avrupa’da İklim Değişikliği, Etkileri Ve Hassasiyet 2016 Raporu”na göre; iklim değişikliğinin etkileri ekosistem, ekonomi, insan sağlığı ve refah üzerinde geniş alanlarda etkisini daha fazla hissettirmeye başladı. Rapora göre 2016’da küresel ölçekte pek çok sıcaklık rekoru kırıldı, kutuplarda buzul erimesi hız kazandı. Yağış rejimi düzensizleşti, yağışlı geçen mevsimler daha fazla yağış almaya başlarken kurak geçen mevsimler daha da kurak yaşanmaya başlandı. Buzul hacmi ve kar yağışı miktarında da ciddi azalmalar gözlendi.

Raporun en ilgi çekici kısmı ise Avrupa’nın çeşitli bölgeleri için yapılan iklim projeksiyonları çıktıları haritası oldu. Projeksiyonlara Türkiye odaklı bakıldığında, haritanın mor ve sarı renkten oluştuğunu görüyoruz. Sarı renk; Akdeniz iklimini temsil ediyor. İkim projeksiyonuna göre Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri; sıcaklık dalgasıyla daha fazla yüzleşecek, yağış miktarı azalacak, nehirlerde akışı düşecek, kuraklık- biyoçeşitlilik- orman yangını riskler artacak, su talepleri artacak, tarımsal verim azalacak, çiftlik hayvanlarının sayısı azalacak, sıcaklık dalgaları sebebiyle ölüm sayısında artış gözlenecek, enerji potansiyeli azalacak, artan sıcaklıklar nedeniyle turizm sektörü olumsuz etkilenecek.

Mor renk; dağlık alanları sembolize ediyor. Bu bölgelerde sıcaklık artışı, tüm Avrupa ortalamasının da üzerine çıkacak, bitki ve hayvan çeşitliliği değişecek, bazı türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak, ormanlarda zararlı mantar çeşitleri artacak, gücü ve kullanma potansiyeli değişecek, kayak turizmi olumsuz etkilenecek.

http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/key-past-and-projected-impacts-and-effects-on-sectors-for-the-main-biogeographic-regions-of-europe-5

http://www.eea.europa.eu/highlights/climate-change-poses-increasingly-severe

Yazar hakkında

Muratcan Başkurt

Dum potes vive