1993 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 22 Mart günü olarak ilan edilen kutlanan Dünya Su Günü, Dünya’daki tatlı su kaynaklarının önemine odaklanmaktadır. Dünya Su Günü’nde sağlıklı ve temiz suya erişimi olmayan 2,2 milyon insanın şartlarının iyileştirilmesine dikkat çekilmek ve global su krizini önlemek adına önlemler alınmasını hızlandırmak amaçlanmaktadır. Dünya Su Günü’nün önemli amaçlarından bir tanesi de Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 6’ncı hedefi olan “2030’a kadar herkes için su ve hıfzıssıhha sağlanması” hedefinin gerçekleşmesidir.
İçilebilir Su Kaynakları Nelerdir?
Dünyada bulunan suyun yalnızca %2,5’luk kısmını tatlı su kaynakları oluşturmaktadır. Bu tatlı su kaynaklarının %68,7’si buzullarda bulunduğundan erişilemez durumda, %30,1’i yeraltı suyu durumundadır. Bu yüzden içilebilir su kaynakları için en uygun alternatif yeraltı sularıdır.
Yer Altı Suyu Nedir?
Yer altı suyu yer altında bulunan taş, kum veya çakıldan oluşan akiferlerin içinde bulunan sudur.
Yer Altı Suyu Neden Önemlidir?
Yeraltı suyu içilebilir su kaynaklarının en önemlisidir. Yeraltı suyu kirlenmelerinin giderimi on yıllar, hatta yüzyıllar sürebilir. Yeraltı sularının bulunması, korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması global iklim değişikliğine adapte olmak ve büyüyen Dünya nüfusunun su ihtiyacını karşılamak için ana etkenlerden olmuştur.
Suyumuzu Korumak İçin Neler Yapabiliriz?
Sularımızı korumak için yapılması gereken en önemli şeyler suyu kirlilikten korumak, sürdürülebilir şekilde kullanmak, gezegenimizin ve insanların ihtiyaçlarını dengelemek olarak açıklanabilir. Kişisel su ihtiyaçlarımızı dengelemek için kişisel su ayak izimizi takip etmeli, makul seviyelere getirmeliyiz.
Su Ayakizi Nedir?
Su ayakizi, bir ürün veya bir servisin oluşması sürecinde ortaya çıkan su tüketiminin ölçülmesini sağlayan bir kavramdır. Örneğin 200 kg sığır etinin elde edilmesi için harcanan su yaklaşık 3.1 milyon litredir.
Ayrıntılı bilgi için İTÜ Çevre Mühendisliği kulübü üyeleri Cansu Tunçer ve Furkan Can Akalın’ın da su ayak iziyle alakalı bir sunum yaptığı İstanbul Teknik Üniversitesi’nin “Dünya Su Günü: Suyun Geleceği” isimli seminerinin kaydına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar: