Dünya Ekoloji Kültür , Sanat ve Tarih Su Sürdürülebilirlik

2016’nın En Çevreci Sanatçısı: “Ludovico Einaudi”

2016’yı ardımızda bırakırken, 2016’ya damga vuran çevrecileri sizlerle tanıştırmak istedik. Başlığı okuduğunuzda “Nasıl olabilir?” diyenler için geliyor bu yazı.

save-the-arctic

ray_1372-edit
ray_2207-edit-3
ray_2679
redim2-4-aspx_
save-the-arctic

 

Işık saçan, heyecanlandıran, uğraşmasına gerek kalmaksızın lirik, müziği her zaman fevkalade besleyen Ludovico Einaudi; son 20 yılda uluslararası alanda kendisine pek çok hayran edinmiştir. İnternet fenomeni haline gelen besteleri, dünyanın en önemli performans merkezlerinde verdiği konserleri, listeleri alt üst eden dinlenme sayılarıyla Einaudi şüphesiz ki çağımızın en önemli sanatçılarından.

 

Ludovico Einaudi , 2006 yılında”This is England” filmine bestelediği müzikle BAFTA adaylığı kazandı ve adını geniş kitlelere duyurmayı başardı. 2011’de “Intouchables” filmine bestelediği eserle Fransa’da kültürel etkinliklerde oylanarak “85.Akademi Ödülüne layık görüldü.

Elbette Eunaudi’nin eserlerini anlatmakla, kazandığı başarı ve ödülleri sıralamakla bitmez. Bunun yanı sıra Einaudi’nin üstün başarılı olduğu bir yönü daha var: “Farkındalık yaratma çabası”.

İklim değişikliğinin getirdiği en büyük sıkıntıların başında geliyor küresel ısınma. Buzullar eriyor, deniz seviyesi yükseliyor ve kutup ayılarının yaşam şansı azalıyor. İşte tam da bunun üzerine, Einaudi 2016 yılında Greenpeace ile bir ilke imza attı. Kutuplarda, ana kütleden parçalanan bir buzulun üzerinde kendi bestelediği “Elegy for the Arctic” adlı eseri sergiledi.

polar-bear-404314_960_720
polar-bear-828995_960_720
polar-bear-196318_960_720
norway-1758183_960_720
life-863034_960_720
arctic-1694813_960_720

Greenpeace bu “eylem”i şu şekilde açıkladı:

Einaudi ile yapılan bu tarihi konserde, kutupların korunması için çağırda bulunuldu. Bu eylemle birlikte, Greenpeace OSPAR* komisyonunu Tenerife’de yapacakları toplantı öncesinde kutupları/buzulları koruma zorunlulukları olduğunu tekrar “hatırlatmak” istedi.

Bu eylem için piyano Almanya’dan getirtildi. “Elegy for the Arctic” bestesi tamamen bu durum için özel olarak bestelendi.

Bu muhteşem eseri dinlemek için:

Elbette bu Einaudi’nin ilk ve tek çevreci hareketi değil. Einaudi, 2016’da mart ayında da WWF’in “Dünya Saati” uygulamasına destek verdi. Einaudi, “Fly” adlı eserini sadece mumlar eşliğinde herhangi yapay aydınlatma olmaksızın Notthingham, Royal Konser Salonu’nunda 20.30-21.30 saatleri arasında çaldı.

İzlemek için:

https://www.youtube.com/watch?v=c9GA0_8INGw

Kendisini gönülden kutluyor, diğer sanatçılara da örnek olmasını diliyoruz.

Yazı için kısa notlar:

*OSPAR: Convention for the Protection of the Marine Environment of the Nort East Atlantic(Kuzeydoğu Atlantik Deniz Çevresi Koruma Antlaşması)

OSPAR prensipleri Nedir?

1.BAT &BEP (Best Available Technology- Best Environmental Practices)

Deniz kirliliğinin engellenmesi için en temiz, uygun ve en erişilebilir teknolojinin uygulanması anlamına gelir.

2.Polluter Pays Principle

Ospar anlaşmasının en temel kurallarındandır. Kirletici, yarattığı kirliliğin tamamından mesuldür. Bu mesuliyet; kirliliğin azaltılması, kirliliğin tamamen yok edilmesi, bu süreçte gerekli olan kontrol, azaltma, önleme, bertaraf çalışmaları için gerekli tüm ücreti kapsar.

3.Ekosistem Yaklaşımı

4.İhtiyatlık İlkesi

 

Yazar hakkında

Muratcan Başkurt

Dum potes vive