SFF Nedir ?
Solar enerjiyle çalışan yüzen çiftlikler, tüm dünya için yeterli besini üretebilecek mi ?
Verimli tarım yapılabilecek topraklar azalırken dünya nüfusu hızla artmaya devam ediyor. Tüm dünya insanına yeterli miktarda besin üretebilmek adına Barselonalı “Forward Thinking Architecture” inovatif bir çözüm üretti: “The Smart Floating Farms-SFF-Yüzen Akıllı Çiftlikler”. Geleneksel tarıma alternatif oluşturan solar enerji çiftlikleri, kullanılmayan sulak alanları kullanışlı hale getiriyor ve uzun süreli gıda güvenliği & rezilyans* sağlıyor.
*Rezilyans: bir sistemin dış etkilere karşı dayanma gücü, dış etkileri nötrleyerek sistemi eski haline dönüştürebilme yetisi.
SFF ve Çalışma Mekanizması
Sistem Katmanları: Ne vadediyor ?
Denklem: Güneş + Sebze + Su Ürünleri + Uzaktan Kontrol = Herkese Yetebilecek, Kaliteli ve Sürdürülebilir Besin Çözümleri.
SFF (The Smart Floating Farms) olarak adlandırılan Akıllı Yüzen Çiftlikler, solar enerji-hidroponik* ve su ürünleri yetiştiriciliğini kombine edecek şekilde; tamamen otomatik ve akıllı olarak tasarlandı. Mimarlara göre, SFF projesi hali hazırda var olan teknolojiler zihinde canlandırılarak tasarlanmış.
*Hidroponik: toprak kullanmadan su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirme yöntemidir.
Bu çiftlikler su kaynaklarına doğrudan kurulabildikleri için, ithal mallara olan güvensizliği azaltmak ve besinlerin kilometrelerce seyahat etmelerini engellemek adına önem arz ediyor.
Asya’nın geleneksel dikdörtgen şekilli balık çiftlikleri
SFF modüllerinin dikdörtgen şekilleri, Asya’da bulunan balık çiftliklerinin şekillerinden esinlenilerek düşünülmüş. Her bir modül 200 metre x 350 metre boyutlarında; aynı zamanda her modül birbiriyle bağlanabilir şekilde tasarlanmış. Bu sayede modüllerin üzerilerinde yürünebilir, birinden diğerine geçilebilir ve durumları kontrol edilebilir.
200 m x 350 m lik 7 tane modül, 1 küme oluşturuyor. Her bir modülün yeri değiştirilebiliyor, bu da sisteme esneklik sağlıyor.
SFF modülleri, 3 ana katmandan oluşuyor. Birinci katmanda su ürünleri ve tuzsuzlaştırma teknolojileri; 2.katmanda hidroponik tarım, üçüncü katmanda ise solar paneller-yağmur suyu toplama mekanizmaları.
Her bir modülün yılda ortalama 8.152 ton sebze ve 1.703 ton balık üretmesi bekleniyor.
Her bir SFF, 24 metre yüksekliğinde ve “ağacımsı yapılı” olarak tasarlanabiliyor. Her bir SFF modülü, 2.72 MW elektrik enerjisi üretebiliyor, yılda 1650 ton karbondioksiti ise atmosfere salıyor. Bu durum için potansiyel depolama sistemleri geliştiriliyor.
SFF Lojistiği Nasıl Sağlanıyor ?
Bu işlem için bütünleşik bir sistem düşünülmüş. SFF ürünleri, e-ticaret, otel, restaurant veya kişisel olarak satılıyor. Kişisel olarak satılacak ürünler için kargo hizmetleri veriliyor. SFF sistemine geri bildirim olarak besleniyor.
SFF ürünleri, gemiler aracılığıyla başka limanlara da taşınabiliyor. Sebze/balık hallerine iletilen sebzeler/su ürünleri tazeliğini yitirmiyor ve her türlü geri bildirim buralardan da toplanarak veri merkezlerine iletiliyor.
Ürün Yelpazesi
Sebze ve balık ürünleri miktarı oldukça fazla.