ÇMK Projeleri

İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü Hakkında

1994 yılında kurulan İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü, bir ihtisas kulübünün gereği olarak çevre bilincini artırmayı, üyeleri arasındaki sosyal bağları güçlendirmeyi ve teknik donanımlı mühendisleri topluma kazandırmayı hedeflemektedir. Ekolojika olarak İTÜ Çevre Mühendisliği projelerinden biriyiz. ÇMK’nın bünyesindeki diğer projelerede buradan ulaşabilirsiniz.

Sürdürülebilir Ekosistem Günleri (SEG)

Sürdürülebilir Ekosistem Günleri (SEG), İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü üyesi öğrenciler tarafından hazırlanan, alanında uzman konuşmacıların ağırlandığı Türkiye çapında bir organizasyondur. Öğrenciler tarafından düzenlenen Türkiye’nin ve İTÜ’nün ilk karbon nötr kongresi olma özelliğine sahip Sürdürülebilir Ekosistem Günleri, 2009 yılından bu yana düzenlenmektedir. Türkiye’nin birçok şehrinden ve her yaş grubundan, genç ve dinamik öğrencilere ve sürdürülebilirlik anlayışıyla çalışma yapmış ve yapmakta olan akademisyenlere, çevre teknolojilerine, sürdürülebilir çevre yaklaşımına ve çevre konusunda küresel hassasiyete ve vizyona sahip sektör temsilcilerine ücretsiz katılım imkanı sunmaktadır.

Bu kapsamda katılımcılara iki gün boyunca sabah ve akşam oturumları olmak üzere seminer verilmektedir. Kongrenin konuşmacıları, katılımcıları, teknik altyapısı, organizasyon şeması, duyuruları, katılımcıların konaklamaları, sponsor anlaşmaları tamamen öğrenciler tarafından düzenlenmektedir.

Her yeni kongre ile beraber katılımcı sayısını daha da arttırıp daha geniş kitlelere ulaşan SEG, bünyesinde, katılımcılarına sosyal bir ortam yaratırken, düşüncelerini sunma imkanını da sunmaktadır. Küresel çevre sorunlarını dile getirerek bu sorunlara cevap arayacak yeni neslin farkındalığını arttırmayı hedeflemekte, aynı zamanda çevre, enerji ve alanlarındaki gelişmeleri katılımcılara aktarmaya çalışmaktadır.

İTÜ’nün öğrenci eliyle yapılan ilk karbon nötr kongresi olarak 2009 yılından bu yana düzenlenen SEG, 12 yıl boyunca 160 konuşmacıyla yüz yüze 3550 katılımcıya, COVID 19 pandemisi sebebiyle yapılan çevrimiçi kongresiyle 2000’den fazla katılımcıya ulaştı. Gerçekleştirilen çevrimiçi kongrenin linkine aşağıdan ulaşabilirsiniz!

SUYUN GÖZYAŞLARI

İlk çalışmalarına 2008 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Kulübü’ne bağlı bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlayan Suyun Gözyaşları, 2021-2022 eğitim öğretim döneminin sonlanması ile beraber 14. senesini doldurmuş bulunmaktadır. Tamamı gönüllü üniversite öğrencilerinden oluşan bir ekiple, hedef kitlesi  6-14  yaş aralığı olan çocuklara tasarrufu ve çevre bilinci kazandırmak amacıyla İstanbul’daki birçok ilkokul ve ortaokula gidilerek eğitim verilmiştir. Bu zamana kadar İstanbul dışındaki birçok üniversite ile de bağlantı kurarak Türkiye’de olabildiğince fazla çocuğa ulaşmak amacıyla Suyun Gözyaşları çalışmalarını aralıksız olarak sürdürmüştür.

Faaliyette bulunduğu 14 sene boyunca 40’tan fazla okula giderek 10.000’den fazla öğrenciye, Suyun Gözyaşları ekibi tarafından özenle oluşturulmuş sunumlarımızla eğitim verilmiştir. Çevreye duyarlı bir toplum yaratmanın en önemli adımlarından birinin, geleceğin sahibi olan çocuklarda erken yaşta çevre bilincinin oluşturulması olduğunu düşündüğümüzden bu amaçla genç arkadaşlarımıza verdiğimiz eğitim sonunda onları “ koruyucusu” olarak ilan etmekteyiz. Verilen eğitimin süresi 2 ders saati olup ilk derste sunum eşliğinde çocuklar bilgilendirilip 2. ders saatinde öğretilerimizin kalıcılığını sağlamak amacıyla çocuklarla geçtiğimiz sene dijital ortama dönüştürdüğümüz oyunu oynayarak veya öğrendikleri hakkında resim yapmak gibi çeşitli aktivitelerde bulunulmuştur. Eğitim sonunda Suyun Gözyaşları ekibi olarak kendi aramızda kaynaşmayı sağlayacak sosyal etkinlikler yapılmıştır.

2022-2023 dönemde 15. senesine girecek olan projemizin hedefi, geçtiğimiz son 2 yılda dijital ortamda yayınlanan ve projemizin yaş aralığındaki çocuklara eğlendirirken öğretmeyi amaçlayan “Havadan Sudan” adlı dergimizin üçüncü sayısını çıkarmakla birlikte büyüyen ve ulusal bir boyut kazanan yenilenmiş ekip kadrosuyla daha çok kişiye ulaşmak, 14 yılda elde ettiği tecrübeler ile eğitimlerine hem online hem de yüz yüze eğitimleri ve sosyal medya içeriklerine devam ederek Türkiye’nin sadece belli şehirleri ile kalmayıp dört bir yanındaki öğrencilere ulaşarak onların da ve çevre bilinci konularında bilgi birikimini arttırmaktır.

ÇEVRE BULUŞMALARI

Kariyer Gelişim Etkinliği

İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü tarafından düzenlenen Çevre Buluşmaları, kariyerlerine farklı sektörlerde devam eden İTÜ Çevre Mühendisliği mezunlarının belirli aralıklarla konuk edildiği bir kariyer gelişim etkinliğidir. Bu etkinlikte mezunlar, lisans ve lisans sonrasındaki süreçte neler yaptıklarını, tecrübelerini ve kariyer planlamalarını çevre mühendisliği öğrencileriyle paylaşmaktadırlar. Çevre mühendisliğinin çalışma alanları içerisinde; atık yönetimi, danışmanlık, arıtımı gibi sektörlere ek olarak; enerji, finans, tekstil ve inşaat gibi farklı alanlar da bulunmaktadır. İklim değişikliği, temiz ve ve sürdürülebilirlik gibi kavramların son yıllarda çok daha fazla ön plana çıkmasıyla birlikte çevre mühendisliğinin çalışma alanları artmıştır. Böylece çevre mühendisliği öğrencilerinin kariyerlerini planlama ve iş imkanları hakkında fikir sahibi olmalarının hedeflendiği bir etkinlik olarak yürütülmektedir ve çevre mühendisliğinde ne gibi işlerin yapıldığı öğrencilere aktarılmaktadır. Ayrıca bu sayede çok farklı disiplinlerde çalışma alanlarının olduğu ve daha az duyulmuş sektörlerde çalışma imkanı bulunabildiği görülmektedir. Bu sene içerisinde hayata geçirilmesi planlanan, Çevre Buluşmaları kapsamında yer alacak olan mentörlük programı, öğrencilerin İTÜ Çevre Mühendisliği mezunlarıyla iletişim halinde olarak gelecek planları ve lisans öğrenim hayatları hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmeleri amaçlanmaktadır. İTÜ Çevre Mühendisliği mezunlarının ağırlanmasıyla sürdürülen Çevre Buluşmaları, bu sene mentörlük programının dahil olmasıyla birlikte projelerine devam etmektedir.

ÇMK AKADEMİ

ÇMK Akademi, lise eğitime devam etmekte olan öğrencilere çevre mühendisliğini ve İTÜ’yü tanıtmayı amaçlayan ve aynı zamanda döngüsel ekonomi, yaşam döngüsü analizi, sıfır atık, modada sürdürülebilirlik, ayak izi ve ekolojik yaşan hakkında iki oturumluk eğitim veren bir etkinliktir.
ÇMK Akademi, pandemi süresince online platformlar üzerinden öğrencilere bölüm hakkında sunum ve sonrasında interaktif bir şekilde soru cevap yaparak gerçekleşmektedir. Sürdürülebilir çevre eğitimimizde ise ilgili konular hakkında yapılan sunumun ardından gelen sorular yanıtlanmaktadır.
Pandemi sonrasında ise öğrencileri İTÜ Ayazağa Kampüsü’ nde ağırlayarak bölüm hakkında yapılan bilgilendirmenin ardından kısa bir fakülte ve kampüs turu planlanmaktadır.

SÜRDÜRÜLEBİLİR STRATEJİLER ÇALIŞTAYI

Sürdürülebilir Stratejiler Çalıştayı, İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Kulübü üyeleri tarafından düzenlenmekte olup, sürdürülebilirliğe ilgi duyan üniversite öğrencileri ve sürdürülebilirliği vizyon haline getirmiş sektör paydaşlarını buluşturarak öğrencilerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) doğrultusunda hazırlanacak bir yönetim planını, sektör paydaşlarının tecrübelerinden faydalanarak inşa etmelerini sağlayacak bir zemin oluşturmaktadır. Bu kapsamda sektör-kampüs ilişkilerini güçlendirmek ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak hedeflerimiz arasındadır.

EKOLOJİKA

Ekolojika; ekibini İTÜ çevre mühendisliği bölümü öğrencileri ve çevre mühendislerinin oluşturduğu, 2013 yılında kurulmuş ve çalışmalarını İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü işbirliğiyle sürdüren bir web tabanlı oluşumdur. Ekolojika’nın temelinde dünyamızdaki çevresel ve ekolojik sorunların sürdürülebilir çözümlerinin tarafsız bir şekilde anlatılması ve çevreci tasarımların daha geniş bir kitleye duyurulması amaçlanmaktadır.

Ekolojika’daki tüm içerikler İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri, mezunları ve akademisyenleri tarafından üretilmiştir. Ekolojika web sitesinde 2022-2023 öğretim yılının başlangıcı itibariyle 22 farklı konuda, 43 farklı yazarın kaleme aldığı 132 yazı bulunmaktadır. Bu sayılar her hafta paylaşımı yapılan yeni yazılarla her gün artmaktadır. Sitemizde çevre, sürdürülebilirlik, çevre ekonomisi, sanat, atık yönetimi ve çevre etiği gibi konular hakkında yazılarımız bulunmaktadır.

Ekolojika’da yayınlanmakta olan çevre sözlüğündeki çevre ile ilgili terimlere erişim sağlanmaktadır. Bu sayede ilgili bölümdeki mühendis ve öğrencilere rapor yazımlarında, akademik çalışmalarda daha doğru ve bilimsel bir dil kullanımının imkanı da sunulmaktadır.