“Orman Tahribine Hayır!”
Yaşadığımız dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek için bu gibi cümleleri sıkça kuranlardanız, peki bu sözlerimizi gerçeğe dönüştürmek için yeterince bir şeyler yapanlardan mıyız?
Bildiğimiz gibi Arnavutluk, 10 yıl süreyle ülkede ağaç kesimini yasaklamıştı. Fakat bu yalnızca 10 yıllık bir yasak. Norveç ise çok daha köklü bir karar aldı.
Norveç hükümeti canlı çeşitliliğini korumak üzere oluşturduğu eylem planı neticesinde orman tahribini yasaklayan yasayı mayıs ayında meclisten geçirerek orman tahribini yasaklayan ilk ülke oldu. Bu kararı ile Norveç hükümeti, üretiminde ağaç tahribi gerçekleşen ürünlerin satışını ve kullanımını yasaklamış oldu. Herhangi bir şekilde ağaç tahribinin içinde bulunan şirketler ile yapılacak sözleşmelerin ve yatırımların da desteklenmeyeceğini açıkladı.
Özellikle soya, palmiye yağı, sığır eti ve kereste gibi ürünler için yağmur ormanlarının büyük oranda tahribi gerçekleşiyor. Bu ürünlerin bazılarıyla anılıyor olan Arjantin, Bolivya, Brezilya, Paraguay, Endonezya, Malezya ve Papua Yeni Gine gibi ülkeler büyük oranda ormanların tahribinden ve karbon emisyonundan sorumlular.
2014’de New York’da gerçekleşen Climate Summit ile Norveç, Almanya ve İngiltere; orman tahribine sebep olan bu ürünlerin üretimine daha sürdürülebilir çözümler getirme ve orman tahribini engelleme konusunda destek ve teşvikin taahhütünü verdiler. Ne yazık ki, şuana kadar bunun arkasında durarak belli politikalar izleyen yalnızca Norveç oldu.
Norveç orman tahribini yasaklayan yasası ve yağmur ormanlarını korumak üzere verdiği maddi destekler ile orman tahribinin azalması için diğer ülkelere öncü olmaya çalışıyor.
Tebrikler ve teşekkürler Norveç, hepimiz adına…
http://www.climateactionprogramme.org/news/norway_commits_to_zero_deforestation