Çevre Mühendisliği Çevreci Tasarım Dünya Enerji Sürdürülebilirlik

“Solar Boya” ile Tanışın: Yeni Sonsuz Enerji Kaynağı

Boya” su buharından sonsuz enerji üretiyor!

Yanlış okumadınız. RMIT Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar, yeni bir boya üretti. Bu boya sonsuz miktarda temiz enerji kaynağı kullanılabilecek; üstelik yalnızca havadaki nemi hapsederek nemin oksijen ve hidrojene parçalanmasını sağlıyor ve bu şekilde hidrojenin temiz yakıt kaynağı olarak kullanılabilmesine olanak tanıyor.

Boyanın içinde bulunan madde;  silika jel gibi gözüküyor. Boya Silika jeller genellikle nemi hapsetmek ve besinlerin-elektroniklerin-ilaçların vb nemsiz kalmasını sağlıyor. Sentetik molibden sülfid maddesi suyun ve oksijen atomlarına ayrılmasında katalizör görevi görüyor.

Prof. Dr. Kourosh Kalantar-zadeh’e göre, Hidrojen, gezegendeki en temiz enerji kaynağı. araçlarda benzinin yerini alabilir ve fosil yakıtlara alternatif kullanılabilir durumda.

 

Titanyum oksit, evlerde kullanılan beyaz boyalarda genellikle yaygın bulunuyor. Bu madde, boyayla temas ettiğinde solar boyanın duvarı “enerji hasadı yapılan ve yakıt üretilebilen duvar” haline getiriyor. Bu sayede temiz su kullanmaya gerek kalmadan yalnızca havadaki nemle eldesi mümkün kılınıyor. üzerindeki tüm coğrafyalarda, havada nem olduğu sürece bu sistem kurulabilir durumda.

Sistem nemli bölgelere ek olarak; havanın nemli olmadığı ancak iklimin sıcak olduğu okyanus kıyılarında da başarıyla uygulanabildiğini söylüyor Prof.Dr. Kalantar-zadeh. “Deniz suyu tarafından buharlaştırıldığında, buhar boya tarafından tutuluyor ve yakıt üretimi gerçekleştiriliyor” diyor.

 

Makale: Torben Daeneke, Nripen Dahr, Paul Atkin, Rhiannon M. Clark, Christopher J. Harrison, Robert Brkljača, Naresh Pillai, Bao Yue Zhang, Ali Zavabeti, Samuel J. Ippolito, Kyle J. Berean, Jian Zhen Ou, Michael S. Strano, Kourosh Kalantar-zadeh. Surface Water Dependent Properties of Sulfur-Rich Molybdenum Sulfides: Electrolyteless Gas Phase Water Splitting. ACS Nano, 2017; DOI: 10.1021/acsnano.7b01632

Kaynaklar:

https://www.rmit.edu.au/

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170614091833.htm

 

 

Yazar hakkında

Muratcan Başkurt

Dum potes vive