Akademik Haberler

Sürdürülebilirlik Komitesi / Sürdürülebilirlik Bülteni – Kasım

  • Beko 1,5 derecelik senaryo doğrultusunda yakın vadeli hedefleri ve net sıfır hedefi için sürdürülebilirlik alanında dünyanın en saygın kuruluşlarından Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nden (SBTi) onay aldı. 2050 yılında net sıfır bir şirket olmak için çalışmalarına kararlılıkla devam eden şirket, 2050 yılına kadar mutlak Kapsam 1-2 ve ayrıca mutlak Kapsam 3 emisyonlarını %90 oranında azaltmayı taahhüt ediyor.

    https://www.ekonomim.com/sirketler/bekonun-net-sifir-hedefine-sbti-onayi-haberi-781085#google_vignette
  • Bakü’deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için Pazar günü yıllık 300 milyar dolarlık bir küresel finans hedefini kabul etti; bu anlaşmanın hedef alıcıları, anlaşmayı yetersiz eleştirdi
  • İklim STK’ları, ’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide pahalı, kirli ve dışa bağımlılığı artıran bir yola girdiğini ifade etti. Gelişmekte olan dünyanın düşük karbonlu ekonomiye geçişine yardımcı olacak anlaşmaya sert tepki veren iklim STK’ları, zengin ülkelerin gezegene ihanet ettiğini söyledi.
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, toplam inşaat alanı 10 bin metrekarenin üzerinde olan kamu binalarına “Yeşil Sertifika” (YeS-TR) zorunluluğu getireceğini açıkladı.
  • Bakü İklim Görüşmeleri’nde gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için sadece 300 milyar dolar taahhüt edilmesi bu ülkeler ve aktivistlerin sert tepkisiyle karşılandı.
  • ’nin hazırladığı “Uzun Vadeli İklim Stratejisi”, enerji, sanayi, binalar, ulaşım, tarım gibi yedi sektörde toplam 35 azaltım stratejisini kapsıyor.
  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, enerji dönüşümünün hızlanmasıyla kritik minerallere olan talebin de yükseldiğine dikkat çekerek, bu artışın doğal kaynak zenginliğine sahip gelişmekte olan ülkeler için büyük bir fırsat sunduğunu belirtti.
  • Küresel Karbon Bütçesi raporuna göre, son 10 yılda, fosil yakıt emisyonları artarken, arazi kullanım değişikliği emisyonları ortalama azaldı ve toplam emisyonlar bu süre zarfında kabaca aynı seviyede kaldı. Bu yıl, hem fosil yakıt hem de arazi kullanım değişikliği karbon emisyonlarının artacağı öngörülüyor.
  • 25 ülke ve AB “Yeni Kömüre Hayır” Eylem Çağrısı ile tüm ülkelere gelecek yıl COP30’dan önce güncellenmesi gereken Ulusal Katkı Beyanlarına (NDC) yeni kömür taahhüdü eklememe çağrısında bulundu.

Yazar hakkında

Sürdürülebilirlik Komitesi