Çevreci Tasarım Enerji Sürdürülebilirlik

Tükettiği Enerjiden Fazlasını Üreten Bina: Heliotrope

496161615
9865231
32313213

Sürdürülebilirlik kavramı artık günümüz dünyasının işleyişinde bir vazgeçilmezdir. Ayrıca sitemizde de üzerinde en çok paylaşım yaptığımız konulardan biri.

 

Rolf Dich güneş enerjisi üzerine çalışan bir mimardır ve sürdürülebilir mimari konusunda birçok projesi bulunmaktadır. Sürdürülebilir mimarinin ne olduğunu kısaca açıklamak gerekirse: sürdürülebilir mimari esasen bir binanın inşaatından tasarımına kadar geçen sürecin yanı sıra o binada yaşayacak insanların genel yaşam biçimlerinden dolayı çevreye verecekleri etkilerin bile düşünülerek en aza indirmeye çalışıldığı bir alandır. Biz de sizler için bu konuda önemli bir çalışma olan Heliotrope adlı projeyi inceledik. Enerjinin, sonuçları hiç düşünülmeden bilinçsizce tüketildiği şu günlerde bırakın enerji üretmeyi tükettiğinin 6 katı kadar enerji üreten bir proje bu. İlginizi çekeceğini düşündüğümüz bu projeye ana hatlarıyla bir bakalım öyleyse.

 

Kendi Etrafında Dönen Bir Bina Düşünün!

 

Eğitim hayatımız boyunca dünyanın kendi etrafında dönmesinin etkilerini çok dinledik. Açıkça söylemek gerekirse hem bina hem de kendi etrafında dönme kavramları söylenildiğinde aklıma Atakule’den başka örnek gelmiyordu. Fakat Heliotrope projesinin en çok dikkat çeken özelliklerinden biri bu kavramlarla ilgili. Çatısında güneş panelleriyle kendi etrafında dönen bir bina düşünün ! Kendi etrafında dönmesi elbette avantaj sağlamak için. Güneşten yararlanma oranını arttırmak için yapılmış bir tasarım. Bu dönüş güneş ışınlarının panellere dik açıya çok yakın bir açıyla gelmesini sağlıyor. Enerji üretimini panellerle sağlayan yapının tek özelliği bu değil elbette. Aynı zamanda atık suları tekrar kullanmak için bir sistemi de mevcut. Ayrıca çatısında yağmur suyunu toplayan bir sistem bulunmaktadır. Bina, 180 derece dönebilen bir direğe bağlı olarak hareket etmektedir. Tabii ki başka mimarlar ve tasarımcılar projenin gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bugüne kadar Heliotrope’den sadece 2 tane yapılmıştır. Umarız bu sayı giderek artar ve ekonomik olarak da bir çok kişinin yaşayabileceği bir duruma gelir.

 

Kaynak: http://www.rolfdisch.de/files/pdf/RotatableSolarHouse.pdf

https://gaiadergi.com/tukettigi-enerjiden-6-kat-fazla-enerji-ureten-bina-heliotrope/

 

Yazar hakkında

Muratcan Başkurt

Dum potes vive